Geneeskunde in al zijn vormen

Salutos.

Wist je dat 100 jaar geleden, van onze westerse geneeskunde ook werd gezegd dat het een alternatief was op Ayurveda, Oosterse en Chinese geneeskunde? Vandaag de dag geloven de meeste mensen dat de westerse geneeskunde boven de kennis staat die doorheen de eeuwen werd verzameld bij de andere. Daarbovenop heeft alternatieve geneeskunde in de meeste landen een slechte reputatie omdat het niet kan worden bewezen met dure studies, gesponsord en gecontroleerd door rijke farmagroepen met als enige doel heel veel geld te verdienen. Onze toekomst ligt echter in holistische geneeskunde, of tegenwoordig “integratieve preventieve geneeskunde”. Vele landen zijn gestart met onderzoeksgroepen om de kennis van allerhande soorten “geneeskundes” samen te brengen.

Hoe zou dit er kunnen uitzien?

Eerst en vooral moeten we ons systeem herfinancieren van een voor 95% gefinancierd genezend model naar een meer preventief model.  We spenderen slechts 5% van ons gezondheidsbudget aan preventie! Benaderingen van het globale systeem worden vandaag beperkt begrepen en enkele waarnemende en eidemiologische studies zijn niet voldoende om wetenschappers en politiekers vandaag de dag te overtuigen. Tot dit jaar dachten we dat we zeer doeltreffend waren bij acute infecties en mechanisch corrigeerbare ziektes, maar de Covid-pandemie heeft ons getoond dat westerse geneeskunde zoals we die vandaag kennen, faalt. We moeten onszelf heruitvinden om een gezond levenspad te ontwerpen en hier kan “salutogenese” ons helpen.

Saluto wat?
Wel, het is het tegenovergestelde van pathogenese: je wordt ziek, wij proberen een oorzaak te vinden en daarna een geneesmiddel. Met “salutogenese” denken we omgekeerd, hoe we terug kunnen gaan in de tijd en voorkomen dat de persoon ziek wordt.
Bijvoorbeeld, de beste remedie voor Diabetes is preventie door mensen te motiveren om hun dagelijkse gewoontes te veranderen (voeding, roken,...). Omwille van de gigantische farmaceutische lobby, stijgt het aantal mensen dat lijdt aan diabetes ieder jaar.

Met “salutogenese” denken we omgekeerd, hoe we terug kunnen gaan in de tijd. (chris cambré)

Regeneratieve geneeskunde ondervindt dezelfde moeilijkheden omdat het vermijden van ziektes en het genezen van iemand met zijn eigen cellen nieuw is en minder winstgevend. Dit schrikt natuurlijk veel mensen af.  Maar het tijdperk van preventieve en regeneratieve geneeskunde (met stamcellen) is begonnen. In de volgende jaren zullen er veel revoluties zijn, zoals DNA-testen om voeding te verbeteren en medicatie om te verhinderen dat we ziektes krijgen die in onze genen zitten.  Dus in plaats van bang te zijn voor holistische geneeskunde die volgens mij ook de regeneratieve en functionele geneeskunde omvat, moeten wij artsen het omarmen en het integreren in onze westerse farmacologische manier van denken. 

KLAAR VOOR EEN MOOIE EN GEZONDE UITSTRALING?